A BEJEGYZÉS KIVONATA:
 
iródott azon kedves blogolvasóink megtartás céljából,   akik valójában nem szeretnék bélla bejegyzését elolvasni.  részint mert nehézségeket okoz a szerő darabos stilusa, részint mert nem értik jól  az általa beszélt "patalyi dialektust" vagy egyszerűen - nem szégyen az, vagyuk igy  vele egy páran -  csak útálják a hirhedt blogszerzőt és a hülye bejegyzéseit úgy ahogy van. ( a szerkesztő megjegyzése )
 
bélla még a hetvenes években meghivta magához a falujába disznóölésre régi katonacimboráját a skót Connor MacLeodot a akit mi földi halandók legtöbben  csak a Hegylakó cimű mozitrilógiából és az azt követő televiziós sorozatból ismerhetünk. az ilyen alkalmakkor férfi emberhez  illő ittas állapotot felvéve  kicsit összeszólalkoztak, a vita hevében bélla a késével véletlen levágta a skót fejét. MacLeod életét a szintén  jelenlévő patalyi öreg kondás gyors beavatkozása mentette  aki  egy bravuros műtét során visszaillesztett a az illető britt állampolgár koponyáját a nyakára, nadrág szijával a helyére rögzitve azt.

 …de akkora bélla, a skótból kiszivárgó heveny életenergiák hatására egyben mindannyiunk őszinte  sajnálatára már  hallhatatlanná vált. hogy  a baj  szokás szerint ne járjon egyedül és ezáltal fokozódjanak  megpróbáltatásaink, béllanak   az esettől kezdődően nem csak a szokott módon előre (plusz)…de visszamenőlegesen (mínusz) is. megadatott  a hallhatatlanság.  igy eshet meg az (hogy mint tapasztaljuk) minden féle történelmi korban a jövőben és  a már megtörtént multban is bármikor felbukkanhat beleavatkozva az idő és események megszokott, ismert menetébe. ott teremhet ahol csak kiván, azt tehet amit csak akar, hogy azután   időkalandorkodásaiból hozzánk visszatérve,  tapasztalásait  megoszthassa velünk.

a kép cime: "bÉLLA BEAVATÁSA". 
itten az látható  amind ép belém tőtődik a Komor Mekk-klód me'nyitott testiből kiáramló töménytelene életenergija. a lábamná egy a Nyuljorki Szabaccság szobor aluménijum másolattya áll. ezt a kereszfijam kűdte még Amarikábó'…evvel szoktam  ilyetin ünnepi alkalmakkor, praktikussan rásózni  a disznó fejire hogy a leölése előtt kicsit elkábujjon.


 a szerkesztő újabb megjegyzése:…egyes helyi kocsmai források szerint,  előbbi leirás  nem fedi a teljes valóságot,  azaz a kép nem bélla "hallhatatlanná válását" ábrázolja, hanem egy másik esetet mikor is bélla egy korábbi esztendőben 380 voltos váltakozó árammal  akarta elkábitani  az akkor aktuális leölésre kiszemelt sertést…de az ilyenkor mindig is generált  illuminált állapotából kifolyólag valószinűsithetően a  szigeteletlen  részénél markolta meg a művelethez kialakitott két ominózus vezetéket.



 VIGYÁZAT! ITT MÁR A TÉNYLEGES BEJEGYZÉS KÖVETKEZIK!


a Magyar Mekk-klóny igaz tötinete
...avagy is, ha valakit még ezek utan is érdekőne: hogyan is lettem én (azaz bélla) hallhatatlan?



 ...még a régi rendcer végefelé  esett meg, hogy meghitam vendégsigbe hozzánk Patalyra,  Komor Mekklódot a Hegylakót,  ( ugy lehet tán Tik is ösmeritek, vót mán a tévébe is.)  hugy, hugy nem,  mivel hogy ép disznyóölésre esett a dolog, reggel az ölés elött egy kicsikét bepálinkázgattunk, be is ütött a krakk. ez nyamvatt viszkikhö szokott skót atyafi nem igen  birta azén pajta megett tuningót  terkő pálinkámot, kifordót megábó' oszt el kezdett engem buzerányi. épp amikor  az asszon csalogatt kifele  a disznyót kururicával az óból az udvarra, 
ahhelyt  hogy segitett vón feldöntenyi az állatot engemet kezdett lökdösni: 
...hogy aszonygya:  
"-  bélla itten van az idő! nékünk mostan meg köll mérközni.
 mert hogy érzem te is hegylakó vagyol. oszt tudhasd a mifajtánkbó végül csak egy maradhat." 
mondok néki: 
"- eriggy mán  innek Klógyi, ha nem tudol segiteni, akko legalább haggyá békibe,  legalább ne hátrátassá!  látod mennyi dógom van mostanság."

 ( köztünk maraggyon a szó! hegylakó én meg csak akkor vótam mikor az asszon eccer kizárt otthonró mer elkártyáztam a két tehen árát…igy ebbe a kinyszerhejzetbe  aluttam vagy két hétyig odakinn a szőllőhegyen (amig inkább csak domb) a présházba …amugy meg itt étem én mindég is Patalyon…ami nem hogy hegy vóna de bévül majd olyan sik mind a tyükör.)
…de ez csak továb kötődött hogy igy meg ugy…ő biz, tuggya amit tud.
 szó szól, aki ösmer megmondhassa:  nem vagyok  én se fábó, hát kicsinkét indulatba gyüttem. igazat szóva nem rá magamra orrótam. mondok is magamba: " - a francér köllött énnek.em ideverbuvámon eztet a fébolond kockás pendellőst van nékem igy is elég bajom az állatokval meg az asszonval. főleg az utóbbival."
 …no oszt addig-addig hogy valahugy akaratlan csak csak odasulytottam néki a disznyóölőkésvel, de mivel mán én is kicsit  odáig vótam, rosszó számótama a "métert", oszt azt veszem észre  eccer csak lepittyed a nagy lobonc feje mert ugy ahugy vót, mán nem is vót a helyin.  mire észbe kaptam vóna, mán le is nyisszantottam... épp csak egy kis bőrke tartotta…

...hát uram fija!  lett akkora egy égiháboró hogy csak no. ollyan villámok keztek csapkodni a fejibő meg mindenhonnan . lett  maj"nem olyan cikrázás mind amikor Krumpli Jani belehajtott részegen a kombájval a trafóházba.
 …még szerencse hogy jelen vót az esetné az öreg Bordács Vince a falu vót kondássa, aki a disznókot szokta vót még herényi a faluba, (meg a vadabbjának drótot karikázni az orrába, hogy ne tuggyák szétfurkányi a hidast.) …no az öreg, meg hál isten a  lelke is épp jelenvót, odaugrott menten, oszt visszacsappintotta Mekklógyi fejit, a (a hóna alatt ádgyugva a nadrágszijjat oszt átvezetve a feje tetejin jó meghúzva néki addig még a szikrák lassan belő marattak.)
igy oszt életbe maratt szeginy. kicsit sápatt vót de letelebb ét, ha ki is józanodott.
 …de hát én mán eztet süthettem. az a sok villám ami kigyütt a nyakánn az akkora mán mind körbenyargalt a körülem meg a disznó' körül,   be a pitarba, meg vissza -  oszt végül a fejem bubján át zsupsz  bele testyembe...
...nem szaporitom a szót, aki látta eztet a hegylakós filmet a kinetográfba, tuggya hugy is működik ez  

igy esett, hogy akaratomon kivű hallhatatlan lettem. de nem csak ám  előre az időbe, de furcsamód visszafele is egisz az a világ keletkezéséig. (azér az, amit sokan furcsának velem kapcsolatba,  hogy én fölbukkanok mindenféle kijásott képeken  meg ősibbné ősibb lejiársokba mer hát igy beleiródtam utólagossan a világtörténelembe.)

 no  ez az én szomoró igaz történetem, hajjak meg szászhusz évesen kocsmai bicskázás közbe ha nem igy van!
 ..szegin Klógyi azóta nem igen jár el hozzám, néha még látom a tévébe. kicsit roggyant mán oszt még tán mindég  orró rám az eset mijatt de én nem érzem magamot cseppet se hibásnak. magának csináta a bajt, (meg hát nekem is. mer mer mondhatom nehéz kenyir ez illyen soká elényi…de hát mind mongyák mindünknek meg van a maga keresztye…nékem ez rendőtetett.)


…az öreg Bordács Vince azóta mán meghótt szegin, az Isten nyugtassa! ... vagy tán ne is! inkább aggyon  néki  fönt az égi disznóhizlaldába minden hónapra meg egy konda herényi való növendék kandisznót, meg minden eggyes mellé egy jókancsó patalyi novabort a kedvenciből!
no áldás békessiget! 

A bejegyzés trackback címe:

https://fafaragok.blog.hu/api/trackback/id/tr254911630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.11.21. 08:20:46

És mongyad bélla, a disznyóba nem csaptak belé a villámok? Halhatatlan Ártány, a Disznyótorok Réme...

motymoty 2012.11.21. 13:47:25

@anyuss: A disznó miatt aggódom én is, mert így nem lesz belőle kolbász.

2012.11.21. 16:00:54

@motymoty: Vagy még rosszabb: a kolbász mozogni fog :)

bélla 2012.11.21. 16:23:34

jó láttyátok a veszélyt lyányok. télleg jutott pár kóbor istennyila a disznyóba is. sajnoss..
...azóta is é, mint marci hevesen, a tetelyibe még ki is kupáta magát, oszt politikaji pályára lépett.
ha jó hiszem tán mán minyiszterelnök is vót eccer, franc a fajtáját!

bélla 2012.11.21. 16:36:04

...a nevit szándékossan halgattam el, mer ha tunnátok (ösmerem mán az izléseteket)soha többet nem ennétek meg semmilyen disznyóbó készűtt kóbászt:
...mer, hátha ő -jaz.

2012.11.21. 17:11:12

@bélla: Akkor dolgod van... hiszen tudod h CSAK EGY MARADHAT!!! :D

vadliba.freeblog.hu 2012.11.22. 21:48:19

Érdemben hozzászólni nem tudok, csak annyit, hogy engem ez ugyan el nem tántorít:DDD
süti beállítások módosítása