Arisztidtotálész igazi arca

2012.11.13. 10:27

Napjaink, feltételezhetően vatikáni sajtóérdekeltségek nyomására  kevésbé publikált kulturtörténeti eseménye, hogy  Raffaello Sanzio világhirű festményét, az Athéni iskolát egy ez eddig ismeretlen candida faj (a sokat emlegett női hüvelygomba egy szivós, (még az effajta kellemetlen kórokozók által oly rettegett canastenre is rezisztens mutációja)  támadta meg.  Az akuttá vált fertőzés okozta rohamos állagromlás miatt szükségessé vált egy SOS. nemzetközi összefogást igénylő, rendkivüli "restaurációs beavatkozás". Világszenzáció, hogy  a kép előzetes (ez eddig csak a Mars mélységi feltárása során  alkalmazott csúcstechnológiás ) vizsgálati rendszer alkalmazását követően, az egyik központi alak, Arisztotelész eddig látható  arca mögül  egy másik markánsabb, egyben sokkalta nemesebb vonásokkal rendelkező férfiú portréja bontakozott elő, 
Ezt a festményt keletkezését (1509) követő történelmi  korokban a valamilyen eddig tisztázatlan  okból,  eredeti képbe barbár mód beleavatkozva  festették át, ennek okait   feltárandó,  talán több évtizedes ( ha nem több évszázados...) vita témát generálva a a világ művészettörténész társadalmának.
Ne de ez legyen majd az ő bajuk. 

A lényeg:
Ime (csak itt, csak most és csak is  Önöknek Kedves Olvasóim!) a monumentális kép,  (szélesebb körű bemutásra csak majd a  teljes restaurálás után kerülő)   kizárólag blogunkban  bemutatott "eredeti verziója" .


Raffaello Sanzio: Az athéni iskola (részlet). A két filozófus gondolkodásának az ellentétét mutatja: Platón felmutat az ideák égi birodalma felé, Arisztotelész ellenben, lefele mutat a földi létezőket hangsúlyozva:
 

"Ejj mán no!.. Ne mutogasson itt ke' Plató' bátyám nékem egyre csak  főfele...maragyunk mink csak itten e! ... mán mind  két lábval a fődön! Elvégre hát mind a ketten magyaremberek vónánk, Vagy mi?"



A szerkesztő megjegyzése: 
Ha a napvilágra került szenzációs Arisztotelész portré és a itteni blokktulajdonos Gilicze Bélla közismert vonásai közt bármi egyezést találnánk az természetesen nem a véletlen műve, hisz ez manapság minden magára valamit is adó kulturember előtt köztudott, hogy Raffello mindig is lelki mesterekén tisztelte az ez időtájt, a patalyi káplán megbizásából a pápai udvarban mitssziós  küldetést teljesitő magyar egyházi diplomatát ( ti.béllát.). Nem titok Bélla is atyjaként szerette, és ahol tudta menedzselte az ifjú festőzsenit. Szeretetének  kétséget  kizáró megnyilvánulása , hogy megbizójáhos,   a már emlitett patalyi egyházi főméltósághoz cimzett jelentéseiben, nagy szeretettel  mindig is csak "ez a kis  Raffaj Sanci  gyerek" - ként tesz emlitést róla.




A bejegyzés trackback címe:

https://fafaragok.blog.hu/api/trackback/id/tr324899156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motymoty 2012.11.13. 12:50:57

Aztán nehogy a végén kiderüljön, hogy a világ összes hüvelygombája mögött te állsz.

bélla 2012.11.13. 12:59:07

Nem, nem!... a dologho csak annyi közöm van, hogy az ellenszerit rólam nevezték el.
Lássad: "canasten" - "kanIsten".

2012.11.16. 15:21:54

@motymoty: :D
Szerény ember a mi béllánk.
süti beállítások módosítása